Korruption er et væsentligt problem indenfor den europæiske union. Og det er ikke småpenge vi taler om: officielle undersøgelser anslår den samlede korruptions-økonomi i de europæiske lande til at være på størrelse med hele EUs budget.
I december 2022 blev en stor skandale afsløret med ledende medlemmer af EU-parlamentet, som ifølge anklagerne havde modtaget bestikkelse for at indtage bestemte synspunkter. Hvad er korruption og hvad gør vi ved det? Hvornår er interessevaretagelse sund og hvornår er den usund? Hvordan ser det ud med korruption i medlemslandene? Hvilke regler kan EU indføre for at komme korruption til livs?
Europatimen:
- forklarer hvad det handler om i forskellige, korte explainer videoer
- diskuterer hele det store emne i fire podcasts
- interviewer to danske EU-politikere om hvad de vil på området.
Korruptionsskandalen i EU-parlamentet
Explainer video om den store korruptionsskandale I EU-parlamentet I december 2022. (varighed: 05:52)
Hvad siger politikerne til korruptionen i EU?
I denne video diskuterer politikerne hvad EU kan og bør stille op overfor korruption. (varighed: 05:27)
Hvordan arbejder man for interessevaretagelse i EU?
Mange danske organisationer har et kontor i Bruxelles for at varetage deres interesser i EU. Vi har besøgt et dansk interessekontor. (varighed: 05:33).
Korruption i EU’s medlemslande
Reglerne for bekæmpelse af korruption i Den Europæiske Union er langt fra god nok. Hvad er galt og hvordan forsøger EU-kommissionen at stramme op? (varighed: 04:40)
Podcast
Podcast 1: At varetage bestemte interesser
Der er mellem 20 og 30.000 lobbyister i Bruxelles – nogenlunde lige så mange som der er ansatte i EUs centrale institutioner. Hvordan arbejder lobbyisterne? Hvordan bidrager de til EUs beslutningsproces? Er der forskel på sund og usund interessevaretagelse? Vi har besøgt to danske kontorer i Bruxelles.
Podcast 2: Korruption i Europa
I december 2022 eksploderede den største korruptionsskandale i Europaparlamentets historie. Vi fortæller historien om hvad der skete, om menneskene bag og stiller spørgsmålet: hvad har parlamentet lært af skandalen?
Podcast 3: Korruption i parlamentet
Korruption, vennetjenester og nepotisme er fænomener, der er århundredlange traditioner for på det europæiske kontinent. Med andre ord er de meget svære at udrydde. Det tager mange år – både i EUs gamle medlemslande og i de nye, østeuropæiske. EUs medlemsstater og EU-kommissionen er langsomt på vej til at tage mere alvorligt fat om problemerne.
Podcast 4: Politisk debat om korruption og EUs fremtid
Kan EU hænge sammen med 36 medlemsstater, hvis der ikke kommer styr på korruptionen ude i medlemsstaterne? Hvordan arbejder de i Ukraine med at begrænse korruptionen? Er ansøgerlandene overhovedet parate til at blive en del af unionen?
EU og demokratiet
Hvordan skal EU tage hånd om at forbedre disse demokratiske forhold? I dette tema EU og demokratiet sætter vi fokus på disse tre områder med videoer, artikler og debat. Gå til temaside.
Læs mere om EU og korruption på Transparacy Internationals hjemmeside
MEDVIRKENDE:
Christian Wigand, talsperson for EU-kommissionen på spørgsmål om justitsanliggender.
Rasmus Nørlev Sørensen, Demokrati i Europa Oplysningsforbundet
Jesper Olsen, Transparency International Danmark
Bergur Løkke Rasmussen, MEP (Moderaterne)
Niels Fuglsang, MEP (S)
Olena Halushka, bestyrelsesmedlem, Anti-Corruption Action Centre (Ukraine).
Birgitte Wederking, Greater Copenhagen Capital EU Office
Lars Holte, Central Denmark EU Office
Rebecca Adler-Nissen, EU-forsker, Københavns Universitet
Tilrettelæggelse: Hans Bülow
Foto/redigering: Andreas Hansen
Konsulent: Aida Julia Rischel