I årene fra 2004 og frem blev EU udvidet med elleve nye medlemslande fra Østeuropa. Den største udvidelse nogensinde. Det har grundlæggende forandret unionen: hvor fokus tidligere var rettet mod syd, mod Middelhavet, så er det i dag meget mere rettet mod øst.
De elleve lande lå indtil 1989 i den sovjettiske interessesfære. Gennem voldsomme omlægninger af samfundene betalte de en høj pris for at blive til markedsøkonomier.
Vi har rejst i Polen og i Bulgarien og dér forsøger vi at finde svar på de mange spørgsmål: Hvordan er det så gået siden optagelsen i EU? Gik udvidelsen for hurtigt eller greb parterne en historisk mulighed for forsoning og udvikling? Har demokratiet slået rod i øst? Hvordan har de nye østmedlemmer forandret hele unionen? Hvad betyder erfaringerne for endnu en udvidelse?
Explainer: EU’s østudvidelse
Hvordan er det gået i de elleve nye medlemslande – tilbage fra murens fald og frem til i dag?
Det starter i landsbyerne
Den nye højredrejning i Østeuropa starter med skuffelsen blandt dem, der ikke er blevet en del af det store opsving. Vi besøger landsbyer, hvor vreden ulmer.
Da folket gik på gaden
Korruptionen har ført til masseprotester flere lande. I Bulgarien har det lammet det politiske liv. EU spiller en vigtig rolle.
Flere udvidelser af EU mod øst?
MEP’erne Anders Vistesen fra Dansk Folkeparti og Sigrid Friis fra Radikale Venstre diskuterer.
Podcast 1: Østeuropa har meget historie
De elleve lande er meget forskellige – men der er flere ting, der binder dem sammen: de er nabolande, placeret mellem to af kontinentets store magter: Tyskland og Rusland – og så bærer de alle på en voldsom historie.
Podcast 2: Affolkning og store fremskridt
Flere af østlandene har mistet en femtedel af deres befolkning på grund af udvandring, men samtidig går det også stærkt fremad økonomisk set – men mest i byerne.
Podcast 3: Korruptionen lever fortsat
Da Bulgarien kom med i EU, så faldt korruptionen markant. Nu er den tilbage på det høje niveau. Hvad kan EU gøre ved det i Bulgarien, Ungarn, Polen og andre steder?
Fremtidens EU-udvidelser mod øst
EUs fremtid ligger også i det østlige Europa, men vil vi udvide med flere nye medlemslande? MEP’erne Anders Vistesen fra Dansk Folkeparti og Sigrid Friis fra Radikale Venstre diskuterer.
Tilrettelæggelse: Hans Bülow
Foto/redigering: Andreas Hansen
Local producer and translator in Bulgaria: Kiril Zaharieff / Film Fixers Balkan
Konsulent: Aida Julia Rischel

Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene til- skudsmodtagers