De fleste danskere har endnu ikke fundet ud af hvor omfattende en indflydelse Parlamentet har på deres hverdag. På mange områder mere end Folketinget. Hvorfor er det stadig en hemmelighed? Hvad er status på Parlamentets magt – også set i forhold til Kommissionen og Rådet?
Selv om EU gennemgående bevæger sig fra den ene krise til den næste, så prøver vi alligevel at tegne et billede af hvilke sager EP’erne kommer til at arbejde mest med i de kommende fem år.
Hvordan er det at sidde i Parlamentet – både som politiker og som spindoktor? Hvorfor har 7 ud af 14 danske EP-medlemmer besluttet sig for at forlade Parlamentet i utide – keder de sig? To politikere, to analytikere og en række danske vælgere tegner et billede af det undervurderede Europa Parlament.
Explainer: EU’s tre vigtige institutioner
Hvad er forholdet mellem Parlamentet, Rådet og Kommissionen? Hvem kommer med lovforslagene? Hvem godkender dem? Og hvad gør man, hvis der i forvejen er en dansk lov, der siger det modsatte af en ny EU-lov?
Explainer: EU’s lov trumfer danske love
Hvordan bliver en EU-lov til? Hvor stor en indflydelse har europæiske love i Danmark? Styrer de også livet i en dansk kommune?
Hvad vil politikerne med EU-parlamentet?
To danske kandidater til EP-valget – fra hver sin politiske fløj. Hvor vil de hen? Hvor uenige er de? Bedøm selv.
Hvordan ser vælgerne på parlamentet?
Hvad tænker danske vælgere om EU-parlamentet? Og er de motiverede for at stemme ved valget?
Podcast 1: Livet i parlamentet
Hvordan er det at sidde i Europa Parlamentet? Som valgt medlem eller som partilønnet medarbejder? Sidder de bare i Bruxelles og keder sig, langt væk hjemmefra? Eller synes de, at de får udrettet noget vigtigt? To danskere i Bruxelles fortæller om hverdagen.
Podcast 2: Kamp om parlamentet
Hvem har magten i EU? Vi stiller en lang række spørgsmål om hvem, der har noget at skulle have sagt i EU. Iben Tybjærg Schacke-Barfoed, analytiker og chef hos Tænketanken Europa svarer på spørgsmål sammen med analytiker Rasmus Nørlem Sørensen.
Podcast 3: Marlene Wind om EU’s fremtid og valget
Marlene Wind er professor og leder af centret for europæisk politik ved Københavns Universitet. Hun er en af de danske, akademiske forskere, der står med det største kendskab til den politiske udvikling i den europæiske union. Her giver hun sin vurdering af den samlede betydning af det kommende valg.
Podcast 4: Hvordan skaber vi interesse for parlamentet?
Politikere, analytikere og vælgere giver hver deres bud på, hvad der skal til for at skabe interessen. Hvilke sager kommer Parlamentet sandsynligvis til at arbejde meget med i den kommende periode? To politikere diskuterer.
Tilrettelæggelse: Hans Bülow
Foto/redigering: Andreas Hansen
Konsulent: Aida Julia Rischel
Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene til- skudsmodtagers