Sund mad til en syg klode

 klode

 

Generelt
Titel Sund mad til en syg klode
Ophav og bidragydere fotograf: Keneth Dall
anden bidragyder: Thomas Bilde
forfatter: Hans Bülow
forfatter: Helen Bülow
Registreret af Batavia Media ApS
Online materiale
Beskrivelse Selvom yndlingsmaden helt klart er - en stor saftig bøf med flødekartofler – så indvilliger 140 elever på Flakkebjerg Efterskole på Sydsjælland i et to ugers kødløst eksperiment – for kød bidrager næsten lige så meget til drivhusgasudslippet, som trafikken gør. Målet er derfor via omlægning til klimavenlig og sund mad på kostsiden at halvere skolens CO2-udslip. Hver dag udregner eleverne det sparede CO2-forbrug, men som tiden går sættes temperamenterne på prøve. Et ’forbudt’ besøg hos købmanden sniger sig ind hist og pist, og forsøget må tages op til revision. Alligevel har eksperimentet flyttet på elevernes forhold til mad og klima, og det har generelt styrket interessen for bæredygtige løsninger. ”Hvis vi serverer tomater og salat udenfor sæsonen, rynker mange af eleverne på næsen og spørger, om det ikke er resursespild”, fortæller køkkenlærer Eva Skov fra Flakkebjerg Efterskole, der også noterer sig, at skolen pt. har den største andel af vegetarer nogensinde og, at bæredygtighed generelt er kommet på skoleskemaet. ”Efter maden, tager vi fat på at kigge på hvordan, vi behandler vores affald. Vi skal også til at kigge vores bygninger og vores forbrug efter, for at se om vi kan spare yderligere på energien.” I mad-eksperimentet har eleverne også haft fokus på, hvordan maden er produceret og hvilke effekter produktionen har på naturen. Til dvd’en (26 min) hører undervisningshæftet Sund mad til en syg klode, der indeholder et kogebogsindstik med klimavenlig (og uvenlig) mad. Hæftet bygger videre på dvd’en ved at tage fat på udfordringer og dilemmaer i landbrugets og fødevarernes samspil med klima, miljø og natur.
Emne ernæring
kost
madvaner
fødevarer
klima
Dato for offentliggørelse 2014-12-22 (projekt fra 2008)
Undervisningsinformation
Læringsområde Grundskole, Stx
Fag STX: Naturgeografi, Samfundsfag
Slutbrugere Elev/kursist/studerende
Indholdstype AV-materiale
Læringsmål
  • Grundskole
    • Fag (Forenklede Fælles Mål)
      • Madkundskab - valgfag
        • 7. - 8./8. - 9. klasse
          • Fødevarebevidsthed
            • Bæredygtighed
              • Eleven har viden om bæredygtighedskriterier og produktionsforhold
              • Eleven har viden om industriel fødevareproduktion
              • Eleven kan vurdere fødevareproblematikker
              • Eleven kan vurdere fødevarers bæredygtighed
  • Stx
    • Naturgeografi
      • C niveau
    • Samfundsfag
      • C niveau
Brugsrettigheder i forbindelse med undervisning
Gratis-materiale Ja
Viderebearbejdelse tilladt Nej
Teknik
Go to top